torsdag, oktober 17, 2024

4/ Hva sa Jesus? Hva skrev Paulus?

 Å sammenholde hva Jesus sa med hva Paulus eller de andre apostlene skrev om samme tema, er alltid interessant.

En viktig fase i min egen trosvandring som 19-åring, var da jeg for alvor oppdaget Jesu radikalitet:

Mt 20:25-28:

«Dere vet at folkenes fyrster undertrykker dem, og stormennene deres styrer med hard hånd. 26 Men slik skal det ikke være blant dere. Den som vil bli stor blant dere, skal være tjeneren deres, 27 og den som vil være først blant dere, skal være slaven deres. 28 Slik er heller ikke Menneskesønnen kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange.»

Her taler Jesus om at vi skal være hverandres slaver. Er det mulig å praktisere dette?

Hva sier for eksempel Paulus?

Ef 5:21:

"Vær hverandre underordnet i ærefrykt for Kristus, ..."

Jeg mener at Jesus og Paulus her snakker om det samme. Jesus sier at vi skal tjene hverandre som slaver, og Paulus sier at vi skal underordne oss hverandre.

Dersom du trodde at Bibelen ikke inneholder et organisasjonskart for menigheten, så mener jeg at du tar feil. Fordi dette anser jeg for å være det bibelske organisasjonskartet.

Er det noen som vil hevde at det organisasjonskartet man har i institusjonelle menigheter er bibelsk?

Du kommer ikke utenom hierarkiet i en institusjon. Men både Jesus og Paulus snakker om noe helt annet enn hierarki, de snakker om gjensidig underordning.

Dermed mener jeg at de tar feil som hevder at man ikke kan henvende seg til Bibelen for å finne ut hvordan en menighet skal "drives" i 2024. Utfordringen er at Jesus, Paulus, Bibelen, utfordrer oss med verdier som er på kollisjonskurs med verdier som råder i institusjonelle menigheter.

Hvordan løser vi det? Jeg kommer tilbake.


Share/Save/Bookmark

mandag, oktober 14, 2024

3/ Hvordan kan en husmenighet overleve?

Mitt postulat er at kirken i det store og hele sliter på grunn av sin institusjonelle karakter.

Og årsaken til at husmenigheter sliter og ofte er kortvarige, kommer av samme grunn: En institusjonell karakter.

Deltagere i husmenigheter har ofte samme "mindset" som deltagere i tradisjonelle menigheter. Det betyr ofte at husmenigheten blir en nedskalert versjon av en tradisjonell menighet. Og da finner folk etter hvert ut at den store menigheten gjør det meste mye bedre tross alt. Det vil si tross det man mislikte med den store menigheten, for eksempel musikken.

Men det er også en annen spesiell grunn jeg hører, og det er krangel om lederskap. Krangel om lederskap har gjort livet i mang en husmenighet surt.

Dermed har vi introdusert neste tema: Verdier.

Hvilke verdier skal husmenigheten ha som sitt fundament?

La meg røpe at en sentral verdi etter min mening er begrepet underordning.

Det er mange som har tanker omkring underordning, men det er ikke så mange som har tanker om gjensidig underordning. Det gjør faktisk temaet "gjensidig underordning" veldig interessant.

I påvente av neste avsnitt, la meg også avsløre at forholdet mellom institusjonell menighet og gjensidig underordning i praksis ikke er spesielt harmonisk.


Share/Save/Bookmark

søndag, oktober 13, 2024

2/ Den institusjonelle menigheten

Hva kjennetegner den institusjonelle menigheten og hva ved den er fremmed for apostlenes menighet, det vil si urkirken?

Det er faktisk en lett gjenkjennelig pakke av elementer som kjennetegner den institusjonelle menigheten. Også lett gjenkjennelig fordi den er så sentral i vår definisjon av kirken, og likevel helt fraværende fra Skriften, altså overleveringen fra apostlene. Dermed diskontinuitet:

- kirkebygget med benkeradene som menighetens samlingssted

- menighetens rolle som byggherre og eventuelt eiendomsforetak

- sakraliseringen av kirkebygget

- hierarkiseringen av menigheten: pastoren eller presten

- prekestolen

Det absolutt viktigste ved menigheten, og det som definerer den er kirkebygget. For mange er kirkebygget identisk med menigheten. Derfor settes en stor andel av menighetens ressurser inn på å få bygget kirkebygningen. Dessuten, kirkebygget "innvies" og blir i seg selv sakralt.

Ingenting av dette finner sitt forbilde i Skriften. Mange av de som blir rammet av kritikken, vil svare "Hva så? Vi kan ikke bruke Bibelen som en håndbok i hvordan drive menighet i dagens samfunn, år 2024!".

Mitt svar: Dersom vi ikke bruker Bibelen som "håndbok", vil menigheten dø ut. Våre vakre kirkebygninger står i stadig større grad tomme, eller brukes til perifere arrangementer med tanke på sitt opprinnelige formål. Konserter, for eksempel.

Men de troende forventer noe mer og noe annet. Kirken innfrir ikke de forventninger den selv skaper. Hvilke forventninger? Forventninger om FELLESSKAP. Den institusjonelle kirken er dårlig på å "levere" fellesskap.

Hva er løsningen? Du har gjettet det!

Men er husmenighet den store sukessfaktoren slik mange vil ha det til? Inntrykket er at husmenigheter har en relativt kort levetid?

Dette må vi se nærmere på.


Share/Save/Bookmark

1/ Hvorfor husmenighet?

Hvorfor husmenighet?

Det korte svaret er at Bibelen handler om husmenigheter, og ingen andre slags menigheter.

Hva bygger opp under den påstanden?

Enda et kort svar: Diskontinuiteten.

Det finnes en åpenbar diskontinuitet mellom Bibelens, det vil si apostlenes, beskrivelse av menigheten og slik kirken ble praktisert av de oldkirkelige kirkefedrene etter at apostlene hadde avsluttet sin tjeneste.

Eller sagt på en mer kompakt måte: Det finnes en diskontinuitet mellom urkirken og oldkirken.

Vi er alle kjent med oldkirkens menighetsliv, nettopp fordi alle menigheter praktiserer det på samme måte den dag i dag. Hva kjennetegner oldkirkens menighetsliv?

Jo, både oldkirkens og dagens menigheter er institusjonelle. Urkirken var ikke institusjonell, den hadde ikke de elementer som kreves for å være institusjonell.

Skal vi tygge litt på den påstanden? Jeg kommer tilbake med mer ...


Share/Save/Bookmark

fredag, oktober 11, 2024

Kirken - posten slettet foreløpig.

En menighet uten kirke, er det en ordentlig menighet?

...

Jeg har valgt å slette denne posten. Jeg regner med at jeg kommer tilbake til temaet igjen. I mellomtiden starter jeg på et annet prosjekt, i posten som kommer etter denne.



Share/Save/Bookmark