mandag, januar 27, 2025

Hvorfor husmenighet - 4

Temaer i Bibelen som peker mot husmenighet - del 2 av 2.

Et av de store høydepunktene i Det nye testamente, er når Jesus sier i Joh 13:34: "Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.".

Og spennende blir det når Paulus konkretiserer det Jesus sier slik:

Gal 6:2 Bær byrdene for hverandre og oppfyll på den måten Kristi lov

Det som gjør dette spennende for meg, er hvordan Paulus for det første forutsetter at hans lesere har kjennskap til Kristi lov, og for det andre tar det som en selvfølge at de troende hadde en type fellesskap som gjorde det mulig å kjenne hverandre så godt at man var kjent med hverandres byrder.

Altså: Typisk for en husmenighet.

Som vi vet pålegger ikke Det nye testamente oss å starte husmenigheter. Men det som burde bekymre oss, er de kvalitetene vi går glipp av på grunn av at vi ikke praktiserer det Jesus og apostlene praktiserte.

Fortsetning følger!


Share/Save/Bookmark

søndag, januar 26, 2025

Hvorfor husmenighet? - 3

Hvordan skal menigheten organiseres etter Guds Ord?

Man kan ikke spørre Bibelen om hvordan menigheten skal organiseres i et moderne samfunn, er det mange som hevder.

Jeg er uenig i å sette Bibelen på sidelinjen på denne måten. Hva sier egentlig Bibelen?

I Efeserne 5 sier Paulus:

Underordne dere hverandre i ærefrykt for Kristus!

I en hvilken som helst organisasjon praktiseres underordning som et verktøy for å få organisasjonen til å fungere mest mulig effektivt. Det unike med Bibelen er at vi blir bedt om å underordne oss hverandre

Jesus selv sa det på denne måten: Den som vil være stor blant dere skal være alles slave! Paulus  konkretiserer Jesu´ ord slik: underordne dere hverandre i ærefrykt for Kristus. Den verbformen Paulus bruker, modal, indikerer at det er en frivillig, dedikert handling.

Men dette vil jo bare skape kaos, vil de fleste hevde. Men da må man huske på at Bibelen handler om urkirkens husmenigheter, og ikke oldkirkens institusjonelle menigheter. I en hierarkisk, institusjonell menighet, vil kanskje praktiseringen av Paulus formaning skape kaos.

I forhold til dagens instusjonelle menigheter, så vil urkirkens ikke-hierarkiske menigheter være en revolusjon. De færreste kan tenke seg et menighetsliv hvor ikke kirkebygget spiller en hovedrolle, med sin prekestol og sine benkerader, og hvor i stedet gudstjenestelivet leves ut i private hjem uten pastor og en formell leder.

Den ikke-hierarkiske organiseringen av menigheten, er kanskje ikke så fremmed for folk som man kunne anta. Hvor mange av oss er det ikke som samles i ulike vennegrupper, leser fra Bibelen sammen, samtaler om det man leser, og ber for og med hverandre? Og det uten en leder? Alt foregår etter konsensus-prinsippet, som også praktisertes på Bibelens tid.

Mange opplever denne formen for fellesskap som givende. 

Haugianerne kalte det vennesamfunn, et fenomen som i sin tid fikk stor betydning for Norge som nasjon. Noen av oss ønsker denne formen for menighetsliv tilbake!


Share/Save/Bookmark

lørdag, januar 25, 2025

Hvorfor husmenighet - 2

Temaer i Bibelen som peker mot husmenighet

 "Der hvor 2 eller tre er samlet i mitt navn, er jeg midt i blant dere".

Dette verset peker tydelig mot husmenighet som konsept. Den absolutt minste samling man kan tenke seg, er 2 personer. Kanskje Jesus legger vekt på det minst tenkelige antallet, for nettopp å oppmuntre til en høy frekvens og fordi man dermed kan samles egentlig hvor som helst. Er man 2 eller tre, gis det mange muligheter.

Legg merke til at Jesus ikke gir en større forsamling noen fortrinn. Jesu´ nærvær er den absolutt største "belønning" som gis for å samles, hvilket betyr at Jesus går "all in" når det gjelder små samlinger.

I våre dager kan et oppmøte på 2 eller tre personer være grunn til avlysning. Men ikke hos Jesus. Tenker man positivt rundt den minst tenkelige samlingen, vil man også selvfølgelig være positiv til større samlinger. Men i prinsippet gir altså større samlinger ikke noe mer.

De første kristne hadde i praksis ikke tilgang til en infrastruktur tilpasset store forsamlinger. Man var henvist til de små samlingene.

La det noen begrensning på evangeliets utbredelse? Ble den eksplosive vekkelsen som startet på Pinsedag, hemmet av at man ikke hadde kirker eller bedehus? Nei!

"42 De holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene ...

... og i hjemmene brøt de brødet og spiste sammen med oppriktig og hjertelig glede."

Man behøver altså ikke å reise et kirkebygg for å oppleve evangeliets framgang. Kanskje til og med kirkebyggene kan være et hinder? Det er i alle fall påfallende at Jesus og apostlene ikke en eneste gang antydet kirkebyggets eventuelt store betydning.

Fortsetning følger!


Share/Save/Bookmark

torsdag, januar 23, 2025

Hvorfor husmenighet? - 1

Hvorfor husmenighet?

Det korte svaret er at Bibelen handler om husmenigheter, og kun husmenigheter.

Derfor sies det at det ikke er mulig å bruke Bibelen som en håndbok i hvordan organisere en menighet. Til det formålet har vi kun vår sunne fornuft å støtte oss til.

Det er riktig at det kan være vanskelig å bruke Bibelen som en håndbok i hvordan organisere en menighet. Årsaken til det er at urkristendommens husmenigheter, som Bibelen beskriver, har lite å gjøre med våre tradisjonelle menigheter.

Jeg skal forsøke å forklare hvorfor det er slik. Om du er interessert i temaet, bør du helst være litt tålmodig, fordi dette er et stort tema, hvor det i utgangspunktet er mye tåkelegging. Jeg kommer derfor til å bruke en del plass for å kunne gå inn i detaljer.

Kirkehistorisk finnes det en åpenbar diskontinuitet mellom Bibelens, det vil si apostlenes, lære om og beskrivelse av menigheten mot den type menighet vi finner i oldkirken, som avløste urkirken rundt år 100 e. Kr.

Hva skiller urkirkens menigheter fra oldkirkens? Kort sagt: Hierarkiet. Det kirkelige hierarkiet ble innført av kirkefaderen Ignatius av Antiokia ca. år 110 e. Kr.

Det er umulig å forestille seg en organisasjon, et foretak eller en kirke uten hierarki. En hvilken som helst institusjon har et lederskap med ulike funksjoner og titler. Derfor er det vanskelig å ta på alvor oss som hevder at en bibelsk menighet ikke skal ha et hierarki. Men den som tar påstanden på alvor og leser Bibelen i lys av den, får seg noen krevende, men også interessante aha-opplevelser.

Man vil oppleve at store deler av Bibelen henger sammen på en ny måte. Jeg skal selvfølgelig i fortsettelsen forsøke å gi noen eksempler og smakebiter på dette.

Den dag i dag er det den oldkirkelige modellen som dominerer. Det er en ganske enkel, klassisk, hierarkisk modell slik vi alle kjenner den.

Men det er altså ikke slik Jesus og apostlene praktiserte menighetslivet. Hva er forskjellen?

Det finnes en presis term på den oldkirkelige kirke-modellen: Den er institusjonell. Kirken, slik den har vært praktisert etter år 100 e. Kr., har vært den institusjonelle kirken.

Vi er alle kjent med oldkirkens menighetsliv, nettopp fordi alle menigheter praktiserer det på samme måte den dag i dag. 


Share/Save/Bookmark