tirsdag, januar 30, 2007

Blogger som forandrer verden

Bilde%205
Bloggen In The Way
Foto: In The Way

Bloggen In The Way er en av mange innslag på internett som er med å forandre kristenheten og forhåpentligvis verden.

Min euforisme over bloggingens betydning for fornyelse av menigheter, er inne for justering. Dersom man istedet for blogging sier internett, så blir bildet litt anderledes. Jeg har tidligere sammenlignet internetts betydning med oppfinnelsen av trykkekunsten.

Men har fått second thoughts. Jeg tror fortsatt at internett har og kommer til å få stor betydning. Men det er to aspekter som må legges til:

1. Da trykkekunsten kom, var den det første massemedium. Den hadde ingen konkurranse. Internett idag har konkurranse fra alle slags papirmedia og etermedia som radio og TV.

2. Dessuten: Internett tar opp i seg, konvergerer, med de tradisjonelle media. Bill Gates sa nylig at om 5 år er TV-en død, fordi vi da ser programmer og film bare via internet. Den yngre generasjon ser allerede mindre på TV på grunn av nettsteder som YouTube, hvor alle kan legge ut sine egne "TV-programmer". Og kreativeten belønnes og blomstrer. Personlig hører jeg NRK radio nesten bare gjennom internett, enten direkte eller via iPod. Og avisenes opplagstall går kraftig nedover fordi vi heller leser nett-utgavene. Selv bøker kan leses direkte på internett ved hjelp av for eksempel Google Books.

Men poenget er at det begynner å bli trangt der ute. Det er vanskelig å bli hørt og sett i den enorme mengden av tekst, bilder, video og lyd som produseres. Så internett i seg selv gjør det kanskje ikke lettere å bli hørt.

Mine egne tanker om husmenighet kommer ikke fra internett. Da jeg tok det store spranget fra tradisjonell menighet til husmenighet trodde jeg at jeg var nesten alene utenfor China, og noen få i Tyskland. Internett har latt meg få innblikk i en stor husmenighetsbevegelse verden over. Det har også hjulpet meg til å knytte kontakter og få relasjoner til mennesker over store deler av Norge som bærer på de samme lengsler.

Internett gjør det lettere å hente informasjon og kommunisere. Men du må nok i nesten like stor grad som før være bevisst på hva du er ute etter. Å snuble over noe som forandrer livet, tror jeg kanskje ikke skjer mer på internett enn på andre livsarenaer. Fortsatt er vi henvist til å forkynne evangeliet gjennom personlige relasjoner. Troen på massemedienes betydning i så henseende viser seg ofte å være en overtro.

Bloggen In The Way er en av de mange som utøver påvirkning. Forfatteren, Jon Lunt, beskriver nærmest dag for dag hvordan han er med og bygger menighet på gata blant hjemløse. Han kaller ikke menigheten for husmenighet, men simple church, enkel menighet. Veldig enkel.

Ellers begynner det å bli mengder av blogger som omtaler husmenighet. Universitetsbloggen The Baylor Lariat beskriver husmenighetstrenden blant studentene som et postmoderne fenomen.

bald man blogging sier i en post: I’ve been wanting to write about the gathering that has been happening in our home each week since autumn, but I just haven’t. Well, tonight’s gathering was just fantastic; so I’m breaking the silence. No details. Suffice to say I was encouraged by the conversation, the meal, the enthusiasm, the laughter, and the presence of brothers and sisters. So, I say again: ++ Lord, thanks for the Church ++

Kelly's Korner forteller om hvordan det kan gå når 15 voksne og 30 barn samles i en liten leilighet.

Pastor Keith Giles skriver i sin blogg at husmenigheten er the best thing I have ever done with the word "Church" on it!

Bloggen On the Brink of something LARGE skriver: I have a small group or house church that meets in my home. Our group has a number of children that come with their parents. Og så beskriver han en morsom episode med barna.

Depravity konstaterer at husmenigheter begynner å ta av i Lansing og Kalamazoo, men ikke så mye i West Michigan.

Too Mutch skriver om hva det er som setter ham sammen igjen når livet river han i stykker, og nevner husmenigheten.

Kristenheten er i ferd med å forandres. Og forhåpentligvis verden med den.


Share/Save/Bookmark

2 kommentarer:

Tore Lende sa...

Jesus snakket om "Dette evangeliet om riket skal forkynnes for alle folkeslag - så skulle vi slutten på denne tid..."

Når Jesus sier dette, forstår jeg det slik: Dette revolusjonerende og alternative livsbudskap skal inkarnes, bli til kjød - komme i mennesker, Gud vil demonstrere seg i ord og sannhet. Det vil si at det dreier seg om mer enn ord, lære, forkynnelse - det dreier seg om virkeliggjørelse, om handling, om erfaring - derfor er ord bare et middel mot virkeligheten, målet.
Med andre ord sier Jesus at dette må leves - inkarnered. Gud sendte ikke en teori eller lære til verden, han inkarnerte seg selv. Ordet er således noe helt annet en bøker, TV, blogger osv.

Det skrikende imperativ er: Lev Ordet - vært Ordet.

Undrer meg på om jeg fikk forklart noe av det jeg mener?

Are Karlsen sa...

Tore,

Du fikk forklart hva du mente. Men jeg tror det er et både - og. Bibelen, det skrevne ord, har hatt en avgjørende betydning. Kristne forfattere opp gjennom historien har hatt stor betydning. I vår egen historie er det vanskelig å overvurdere skriftene til Hans Nielsen Hauge.

Men du har et poeng. Hans Nielsen Hauges forkynnelse og skrifter stod ikke alene. De ble gitt autensitet og autoritet av det liv Hauge levde.

Også våre ord må inkarneres.