søndag, oktober 07, 2007

Fotoliv

IMG_3757_1.JPG
"Studio"
Foto: Are Karlsen

Dette er et mobilt studio satt opp for anledningen på jobben.

Foto er ikke bare hobby for meg, jeg har litt nytte av det på jobben, også. For eksempel til å ta reklamefoto.

Bildet ved siden av viser et enkelt, mobilt studio som vi har anskaffet i det siste. Jeg har lært mye om mobile studioløsninger på bloggen Strobist, skrevet av en amerikansk fotojournalist. Han introduserte meg for radiostyring av blitzer. Dermed kan blitzen - eller blitzene - plasseres helt uavhengig av kameraet. Dette utstyret er det lett å bruke on location, også. Bildet viser de to radiostyrte blitzene idet de fyrer av, styrt av en radiosender på kameraet jeg bruker.

Vårt enkle studio består av et par stativer til å holde oppe bakgrunnen. Så to blitzer som kan styres manuelt inklusive tre radio transcievere. Videre ønsker jeg meg to superkompakte blitzstativer og to superkompakte paraplyer med en spesiell brakett for å sette opp blitz og paraply sammen. Dermed har vi et komplett mobilt studio, som jeg bortsett fra bakgrunnssystemet kan få i dataryggsekken min.

Bildet nummer to, viser kamera og blitzer med radiosendere påmontert.

Dagens bilde "Furu i solnedgang" viser hva en radiostyrt blitz kan brukes til. Uten den ville trærne bare vært svarte silhouetter.

Så litt nostalgi: Her om dagen fikk jeg av en god venn en fotoveske med en Nikon EM 1979-modell og full av objektiver og tilbehør. Bildet (tatt med mobiltelefonen) viser hvor lite og kompakt dette analoge speilrefleks-kameraet er i forhold til det Canon EOS 30D som jeg bruker nå. Helt til høyre min gamle 2004-modell Canon PowerShot G5.

Jeg visste ikke om Nikon EM, men dersom du googler får du opp mange nettsteder med detaljert info og mange begeistrede brukere. Kameraet er superenkelt med bare én opptaksmodus - blenderprioritert automatikk.

Jeg er fristet til å kjøpe film og prøve dette Nikon-kameraet.


Share/Save/Bookmark

7 kommentarer:

Ivar Kvistum sa...

Jeg husker at min mor, bror og jeg kjøpte et nikon EM til faren min en gang han jubilerte. Mon tro om han ikke ble 40?

Han har det ennå, men bruker det ikke særlig mye.

Mitt første speilreflekskamera var en Nikon FG-2. Det var mer som en FE med plastkasse. Fordelen var muligheten for full automatikk, men når det gjaldt byggekvalitet og materialvalg, likner de ganske mye.

Are, er det en manuell Nikkor 135/2.8 som sitter på den EM-en?

Are Karlsen sa...

Ivar,

Nesten. Det er en manuell Nikkor 135/3.5.

Manuell fokus funker utmerket med den søkeren dette kameraet har. Bedre enn på min 30D, synes jeg.

Ivar Kvistum sa...

f3.5? Kanskje jeg husker feil og at det aldri har eksistert et Nikkor 135/2.8.

I så fall har jeg eid et slikt objektiv en gang for hundreogåtti år siden.

Den store svakheten med digitale crop-speilreflekser er at de er ubrukelige på manuelt fokus. Søker og mattskive er ikke lagd for den slags.

Ivar

Are Karlsen sa...

DSLR og manuell fokus, - skuffende. Jeg har sett at det har vært dårlig, men visste ikke at det lå begrensninger i selve konseptet.

Ivar Kvistum sa...

Hei, Are

Jeg tror du antakelig må over på fullformat, EOS 5D, EOS 1Ds eller Nikon D3, for å få en søker som er stor nok til manuelt fokus. Da tror jeg du kan få utskiftbare mattskiver også.

Men jeg har hørt at det koster penger.

ivar

Are Karlsen sa...

Men det finnes også crop-kameraer med utskriftbar mattskive eller hva det kalles. Den nye 40D har det.

Om det hjelper for manuell fokus vet jeg ikke. Neppe.

Ivar Kvistum sa...

Siden det er helt uforpliktende - økonomisk - å skrive om dette i en blogg, tillater jeg meg å anbefale deg en helt annen vei hvis du er opptatt av å fotografere digitalt med manuell fokusering:

Leica M8!!!

Med rammesøker og manuell AVSTANDSMÅLER er du i mål.

Faktisk, Are, når jeg tenker meg om innser jeg at du virkelig hadde kledd en slik. Det er et kompliment.

Ivar