søndag, september 04, 2005

Fotograferingens mysterier

Jeg begynte å fotografere for ett år siden. Riktignok har jeg fotografert sporadisk innimellom, og for ca. 20 år siden hadde jeg dilla. Nå har jeg dilla igjen.

Det er mange sider ved foto som er fascinerende. Det mest fascinerende er den kreative prosessen. Ken Rockwell bidro til å bevisstgjøre meg på den kreative prosessen.

For ett år siden kjøpte jeg mitt første digitale kamera - Canon Powershot G5. Det er et avansert kamera - men ikke speilrefleks. Speilrefleks har sine fordeler - men "rammesøker-kameraer" har også fordeler.

En av fordelene med G5 (nå erstattet med G6) er den vridbare LCD-skjermen som gjør at du kan ta bilder uten å se rett inn i kameraet. Videre er det størrelsen - kameraet går lett i en passe stor jakkelomme. Du kan bruke eksterne blitzer med full blitzautomatikk. Og du kan lagre bilder i RAW format. Og så har det et lyssterkt objektiv på f2.

I dag har jeg oppdaget to ting:
Første oppdagelse: Med et lyssterkt objektiv og RAW, kan man ta bilder innendørs uten blitz. Jeg undereksponerer bildene med to f-stop, og så på datamaskinen (med programmet Bibble Pro) øker igjen eksponeringen med to f-stop. Poenget med å undereksponere, er at da velger kameraet en høyere lukkertid, og bildene blir skarpe.


Andre oppdagelse:
Fill-in blitz mot veldig lys bakgrunn, gir ofte feil eksponering av bakgrunnen, den blir helt hvit. Det kommer av at digitale kameraer har en dårlig dynamikk - dvs. dersom forskjellen mellom det lyseste og mørkeste partiet i bildet er stor, blir det mørke helt svart og det lyse helt hvitt. Men med manuelle innstillingsmuligheter også under blitzfotografering, kan jeg stille lukkertiden på 1/250 sekund og også redusere blenderen. Dersom jeg da kjører med full blitz (den kan jeg nemlig også justere), blir både motivet og bakgrunnen riktig eksponert.

Altså, etter ett år og 22.000 bilder, holder jeg fortsatt på å lære meg saker og ting om fotograferingens mysterier. Morsomt!

Technorati Tags: , , , , , ,
[posted with ecto]


Share/Save/Bookmark

0 kommentarer: